SVI SE PITAJU ZAŠTO PSI NJUŠE JEDNI DRUGE: Ovo je njihova OMILJENA STVAR, a kad čujete i zašto - SHVATIĆETE IH
Evo o čemu se zapravo radi..., Foto: Printscreen/Tiktok/ ladyandtheblues

auu

SVI SE PITAJU ZAŠTO PSI NJUŠE JEDNI DRUGE: Ovo je njihova OMILJENA STVAR, a kad čujete i zašto - SHVATIĆETE IH

Postoji dobar razlog zašto psi to rade

Objavljeno:

Kada se sretnu dva psa, često gurnu jedan drugom nos pod rep. I svako ko živi u domaćinstvu sa više mačaka reći će vam da i mačke to redovno rade. Pa zašto psi njuškaju zadnjicu jedni drugome? Ispostavilo se da postoji dobar razlog iza ove opsesije njuškanjem.

Psi mogu da odrede zdravstveni i reproduktivni status drugog psa, da identifikuju šta su jeli i generalno da saznaju sve što ih zanima tako što će nuškati zadnjicu drugom psu“, rekla je Elen Furlong, vanredni profesor psihologije koja je specijalizovana za životinje na Univerzitetu Transilvanija u Leksingtonu, Kentaki za portal „Live Science“.

Parenje takođe ima važnu ulogu

Parenje takođe ima važnu ulogu
Parenje takođe ima važnu ulogufoto: Profimedia

„Mužjaci takođe mogu provoditi više vremena njušeći ženke u potrazi za informacijama o njihovom reproduktivnom statusu“, rekla je Furlong. Ali kako je moguće da psi prikupe sve ove informacije jednostavnim njušenjem zadnjice?

Sekreti iz analnih kesa služe kao hemijski komunikacijski signal između pasa

Godine 1976. objavljena je studija o psima i kojotima. Studija je otkrila da dve male kese (analne kese), po jedna sa svake strane psećeg anusa, oslobađaju koktel smrdljivih hemikalija, uključujući trimetilamin, oštru propionsku kiselinu i buternu kiselinu. Ovi sekreti analne vreće verovatno služe kao hemijski signali komunikacije između pasa, prema studiji objavljenoj 2021.

Svaka hemikalija koju pusti pas verovatno će preneti određene informacije drugom psu, ali naučnici tek treba da dekodiraju ovaj mirisni kod.

Studija objavljena 2023. godine napravila je izvestan napredak u dekodiranju ovog hemijskog jezika upoređujući sekrecije analnih kesa kod mužjaka i ženki. Utvrđeno je da određene hemikalije ispuštaju samo ženke, a druge samo mužjaci.

Pseće čulo mirisa je 10.000 do 100.000 puta bolje od našeg
Pseće čulo mirisa je 10.000 do 100.000 puta bolje od našegfoto: Profimedia

Istraživači su takođe primetili mnogo varijacija u oslobođenim hemikalijama i njihovim koncentracijama među psima istog pola. Ovo ukazuje na to da drugi parametri osim pola utiču na profil mirisa psa, rekli su istraživači, prenosi Index.hr.

Dakle, pas njuši mešavinu hemikalija u drugom psu. Zahvaljujući svojim daleko superiornijim nosevima, psi mogu identifikovati pojedinačne mirise u mešavini i otkriti ih u mnogo nižim koncentracijama od ljudi.

Pseće čulo mirisa je 10.000 do 100.000 puta bolje od našeg“, rekao je Furlong.

Mačke funkcionišu slično

Mačji njuh takođe daleko nadmašuje ljudski. Istraživanja pokazuju da je detekcija mirisa ključna za ponašanje mačaka i opšte dobrobit mačaka, rekla je Kristin Vitale, docent na Univerzitetu za zaštitu životne sredine Unity u Mejnu.

Kao i psi, mačke imaju male žlezde koje proizvode hemikalije sa posebnim mirisom.

„Na osnovu mirisa zadnjice druge mačke, mačka može da utvrdi da li joj je poznata ili nepoznata, kao i pol mačke, pa čak i njihov reproduktivni status“, rekla je Vital i dodala da „mačke koriste miris da identifikuju partnere i ostvare komunikaciju sa njima“.

BONUS VIDEO:

01:12

RODITELJI SU KRIVI ZA VUČJAKA KOJI JE ISKASAPIO LICE DEVOJČICI? Stručnjak analizira: Ostavili su dete samo, pas je imao okidač!

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.